Święto Chleba

„Być dobrym jak chleb” – dnia 15 października Artyści upiekli chleb – jako symbol polskiej gościnności i otwartości. Pieczenie chleba było poprzedzone zajęciami, na których dzieci poznały kolejne etapy jego powstawania, począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Naszym ekspertem była Pani Asia, która w bardzo ciekawy sposób opowiadała o wypiekaniu chleba i bułeczek, a także z jakich składników one powstają. Dzieci poznały również różne rodzaje mąk oraz ciemne i jasne pieczywo. Inauguracją całego zajęcia był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolu. Starannie połączyliśmy wszystkie składniki, Kuba pełnił rolę asystenta, odczytywał przepis i kolejność wykonywania czynności. Następnie z niecierpliwością czekaliśmy, by móc skosztować własnego wypieku. Dzieci były ogromnie dumne z powstałych wypieków. Świeży, chrupiący chleb smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki oraz przygotowały kromki chleba dla Rodziców

Skip to content